En sø, gerne flere

2022-06-13

Har ikke kunne beslutte om det skal være det ene eller det andet, men tror det skal være begge dele 

Men her er behov for ekspert bistand, hvis man ønsker er ordentlig sø af værdi, det er ikke nok bare at grave et hul i jorden og fylde det med vand, den skal også vedligeholdes fremover, for at have anden værdi end blot som tilgroet uigennemtrængelig vildnis. Foruden grundtanken jo er at bruge en nedlagt mark, der er blevet dyrket snart sagt siden tidernes morgen, hvilket ikke lige frem lader til at gøre det nemmere, snarere faktisk næsten kun det modsatte. Og jeg personligt ville have det fint med rent ud sagt at give/sælge det til Fugleværnsfonden, for at sikre den rette indretning og ikke mindst sikre dens fremtid, hvis det faktisk lykkedes.

Jeg vil alligevel nærmest give min ene arm i bytte, for områder til vores natur, faktisk en bardomsdrøm så læn-ge jeg kan huske og det ville være større end stort, hvis den drøm gik i opfyldelse

"The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams." - Eleanor Roosevelt.


Mange danske søer og vandløb er blevet genoprettet, uden at deres udvikling efterfølgende er blevet doku-menteret. Det gør vi til gengæld i den nyskabte Filsø og den lysåbnede Øle Å på Bornholm for at høste viden og nødvendige erfaringer om optimal naturforvaltning 


Den er kendt for sit rige fugleliv, og omkring år 1900 var Gundsømagle Sø en af landets allerbedste fugle-lokaliteter. Eksempelvis var der i 1890 en bestand af den nu sjældne sortterne på mindst 100 par ved søen, hvilket er dobbelt så mange som hele den samlede danske bestand i dag. Den blev imidlertid stærkt forurenet med spildevand og olieudslip i 1960'erne og 1970'erne. Søen og dens omgivelser i alt 370 hektar er fredet i flere omgange, senest i 1994. 


Gundsømagle Sø overlevede årtiers tørlægningskrav https://www.dettabteland.dk/sjaelland/gundsoemagle.pdf 

Selv om Gundsømagle Sø i vore dage har status som en af Sjællands naturperler, rummer søen kun en skygge af fordums storhed, udstrækning og biodiversitet.

Søen dækkede ca. 220 hektar i 1700-tallet, men naturlige processer og vandstandssænkning har reduceret arealet til 50 hektar.


Lidt mere jeg har fundet om Gundsømagle Sø https://so--vandhuller.webnode.dk/l/engfuglepleje-ved-gundsomagle-so/

Engfuglepleje ved Gundsømagle Sø - Ved Gundsømagle Sø i Nordsjælland er gårdejer Jørgen Skou Larsen med til at sørge for at naturen får de bedst mulige betingelser til gavn for artsrigdommen. Få gode råd til naturpleje.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang