Filterjord
Hvis nu jeg havde en have og gerne ville anlægge et regnbed, hvordan gør jeg så det? Graver en fordybning og fylder noget jord på eller? No clue. Men det virker lidt teknisk og kompliceret.
Filterjord er en jordblanding, der opfylder nogle krav bla gennemtrængelighed af jordlaget samt jordens indhold af bla ler, sand og organisk materiale. Jorden skal placeres ved terræn fordi filtrering, binding og nedbrydning af forurening sker i planternes rodzone. Princip for nedsivning med filterjord, øverst en lavning til opstuvning af vand og under den filterjord. Filterjord indbygges typisk i regnbede, vejbede, infiltrationsgrøfter og infiltrationsbassiner. Filterjord med tiden kan begynde at lække noget af den bundne forurening.
Ultrakort: Filterjord er resultatet af bestræbelserne på at udvikle en optimal jordblanding, der tilgodeser flere behov i klimatilpasningen af byer. Vand trænger hurtigt igennem sand, mens ler leder vand meget langsomt - vandtransporten kan blive for langsom.
Tænk, det tror jeg sku, jeg overlader til eksperterne............. og betaler mig fra hvis det skulle være i min have.
Filterjord - en metode til håndtering af vejvand
Videnblad 07.03-03
I bæredygtige og klimarobuste byer skal der være styr på den diffuse forurening. En veldefineret jordblanding, som både sikrer effektiv infiltration og rensning, anvendes til at håndtere forurenet regn-afstrømning fra veje, parkeringsarealer og andre trafikerede arealer. Dermed kan klimatilpasning med lokal nedsivning lade sig gøre flere steder.
Sammensætning og brug af filterjord
Filterjord er en veldefineret jordblanding, som både sikrer effektiv infiltration og rensning. Den kan håndtere forurenet regnafstrømning fra trafikerede arealer i lokale nedsivningsanlæg. Det er dog ikke ligegyldigt, hvordan filterjorden sammensættes og bruges
Filtermuld renser vejvand i Vejle
Vejle Spildevand tester en type bede, der renser og nedsiver regnvand fra veje. I for-søget er bedene anlagt, hvor der var trafikchikaner i forvejen, men de kan også an-lægges som såkaldte kantstensbede.