Regnvandshåndtering

2022-07-06

(Rainwater management)

Supersygehus i Gødstrup med eget sø-landskab

Regnvandet, som rammer det nye hospital DNV-Gødstrup, ledes til to store bassiner henholdsvis nord og syd for byggeriet. Bassinernes kapacitet sikrer, at regnvandet selv ved skybrud kan håndteres og opmagasineres i området, så hospitalets drift kan fortsætte uforstyrret. Alt regnvand nedsives eller føres via overfladen til Herningholm Å.

Andelsboligforening i Gladsaxe holder på vandet

560 boliger i Andelsboligforeningen Marielyst i Gladsaxe nord for København be-laster ikke længere kloakken med regnvand. I stedet siver vandet ned i regnvands-bede, lavninger og grøfter på foreningens område. Løs-ningen blev anlagt i 2014 og betyder, at der i dag er mindre risiko for oversvømmelser i området ved kraftige regnskyl.

Genbrug af regnvand

På grund af klimaforandringerne får vi flere og kraftigere regnskyl. Det betyder, at store mængder regnvand med jævne mellemrum skal håndteres lokalt. Det kan være en udfordring at lede vandet bort, hvorfor det kan være en god idé at løse problemet ved at genbruge vandet

Permeabel belægning

Gennemsivelige belægninger - Med en permeabel belægning får man, akkurat som med andre belægninger, en plan og belastningsstærk køreflade, som til forskel fra belægning med fliser eller asfalt er gennemsivelig - det vil sige, at regnvand kan sive igennem.

Regnvandsløsninger på din grund

Der er mange muligheder for at lave spændende og effektive løsninger til hånd-tering af regnvand lokalt på din grund. Du kan lave løsninger, hvor du udnytter vandet rekreativt og integrerer løsningerne i din have. Det kan fx være i form af bassiner eller regnbede med varieret beplantning. Det er selvfølgelig også muligt at skabe diskrete løsninger, hvor den lokale tilbageholdelse og nedsivning af dit regn-vand kun i lille omfang bemærkes i din have. Det kan fx være i form af faskiner eller forsænkede græsplæner. 

Nedsivning af regnvand - hvorfor og hvordan

Klimaændringerne giver mere regn og kraftigere regnbyger, der i nogle områder skaber oversvømmelser med kloakvand i kældre og på terræn. En udbygning af kloakken kan være meget dyr, og derfor giver mange kom-muner mulighed for, at borgerne kan nedsive regnvand fra deres tage (tagvand) på egen grund.

Nedsivning af regnvand på egen grund kan ikke løse alle overbelastningsproblemer i kloakken, men er et supplement til udbygningen af kloaksystemerne. For at nedsivningsanlæggene til regnvand kan være med til at løse problemerne i kloakken, og for at de ikke skal give problemer med oversvømmelser i haven, er det vigtigt, at de er dimensioneret og udformet korrekt. Denne vejledning beskriver, hvordan tagvand og vand fra terrasser og lignende kan nedsives sikkert på egen grund i en faskine, i et regnbed eller ved udledning på græsplænen.

Grønne tage

Grønne tage er med til at forsinke regnvandet og kan på årsbasis fordampe op til halvdelen eller mere af den nedbør, der falder på taget. Det overskydende vand skal så ledes til LAR-anlæg, som kan nedsive resten af nedbøren. Grønne tage er tunge, især når de er vandfyldte. Derfor skal bygningens konstruktion kunne holde til det tunge tag. Et grønt tag kan anlægges på både eksisterende bygninger og ved nybyggeri, dog skal tag-hældningen være på under 30 grader. På nedenstående figur er ideen med de grønne tage illustreret. Her i kombination med nedsivning i græsplæne

Nedsivning i græsplæne

Med nedsivning i græsplænen ledes vand fra nedløbsrøret direkte ud på græs-plænen til nedsivning og fordampning. Nedsivning i græsplænen er simpel og billig, men kræver, at forudsætningerne er de rette. Vandet ledes fra nedløbsrøret et par meter væk fra huset og overrisler her græsplænen. 

Regnbed

Et regnbed er et beplantet bed med plads til, at regnvand kortvarigt kan opholde sig og sive ned i jorden. Det beplantede område er opbygget med en velegnet vækstjord og derunder sand/grus, som er egnet til nedsivning. For at kunne hånd-tere overløb i forbindelse med ekstremregn kan der ved siden af et regnbed være anlagt yderligere et areal, der er velegnet til nedsivning og forsinkelse af regnvandet. Der kan også være gravet en faskine ned under bedet. 

Til cykelstier

Faktaark - projekt grøn gentagelse

Cykelstien udvikles med et filtreringssystem for vej- og overfladevand - vertikalt regnvandsmagasin der kan opsamle tagvand fra ejendommene langs vejen.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang